De Engelsen hebben een mooi spreekwoord “Never judge a book by it’s cover”. Letterlijk betekent dit dat we een boek niet alleen op de omslag mogen beoordelen. Willen we weten of het een interessant, spannend, romantisch of lekker lezend boek is, dan zullen we echt tijd moeten investeren en ons er in verdiepen.

Dit spreekwoord geldt uiteraard voor meer dan boeken. Ook als het gaat over mensen hebben we vaak in de eerste blik al een oordeel geveld terwijl we ons nog helemaal niet in de persoon verdiept hebben. We denken dat we in staat zijn in één oogopslag te weten met wie we te maken hebben maar die vlieger gaat meestal niet op. Sterker, we kunnen er ongelooflijk naast zitten

Blinde auditie

Afgelopen jaren heeft The Voice of … niet alleen Nederland veroverd maar heel veel landen in de wereld. Waar in andere talentenjachten de juryleden de deelnemers afkraakten, ‘Ze waren te dik, te dun, er deugde niets van hoe ze eruit zagen beoordeelt de jury van The Voice alleen de stemmen. En niet alleen voor de juryleden maar ook voor de miljoenen kijkers hebben de blinde audities tot grote verrassingen geleid. Die verrassing is nu precies wat het leven zo leuk maakt maar we gunnen onszelf veel te weinig tijd voor het ontdekken van de verrassing,

De snelheid van oordelen

Het tempo waarin het leven zich afspeelt wordt steeds hoger en niemand lijkt zichzelf nog de tijd te gunnen zich in iets of iemand echt te verdiepen. Het is zo makkelijk klakkeloos aan te nemen wat de televisie of online media ons voorschotelen. Niet alleen vuren ze, in een razend snel tempo, in blokjes van seconden beeld en videofragmenten op ons af, ze zorgen er ook voor dat deze direct gevolgd worden door (voor)oordelende over hoe we mensen moeten zien en beoordelen. Pas je niet in het plaatje dan hoor je er niet bij, tenminste dat is de suggestie die gewekt wordt. En de anonieme massa gaat daar in mee. Veilig vanuit de huiskamer en ver weg verstopt achter de smartphones slaan ze genadeloos toe met ongezoute reacties.  Want via de media denkt men mensen te kennen zelfs als men ze nog nooit in het echt ontmoet heeft. Maar is het beeld dat gecreëerd wordt wel de werkelijkheid?

Bij nader inzien

In een wereld waar alles draait om gemak en snelheid wordt het steeds belangrijker zelf weer in control te komen. Als het aan de reclame en media ligt willen zij alles wel voor ons bepalen maar zij richten onze wereld in volgens het beeld van de partijen die het meest betalen. Niemand wil toch beoordeeld worden op basis van de criteria die reclamemakers, bedrijven en programmamakers bepalen. Als het aan mij ligt dan wil ik graag, net zoals in The Voice, aangenaam verrast worden op het moment dat ik mensen beter leer kennen. Niet direct vertrekken vanuit een opgelegd (voor)oordeel op basis van hoe ze er uit zien maar eerst eens ontmoeten en ontdekken wie de andere persoon werkelijk is. Want als je doorvraagt dan zal je negen van de tien en waarschijnlijk zelfs negenennegentig van de honderd keer merken dat de eerste uiterlijke indruk vervaagt op het moment dat je mensen beter leert kennen.

Het klinkt misschien afgezaagd maar de uitspraak “Het mooiste dat je kan worden dat is ‘jezelf'” ligt de Beautybank nauw aan het hart. De professionals die zich inzetten voor de BeautyBank zijn als mens oprecht in jou geïnteresseerd en weten elk op hun eigen vakgebied het mooie van jou te versterken waardoor jij vanuit jezelf weer kan stralen.

Lees ook...

Popular Articles...