Die ene persconferentie waarin Minister President Mark Rutte alle contactberoepen in de lock-down gingen zullen heel veel mensen zich nog lang herinneren. Maar lock-down betekent niet stil zitten of bij de pakken neer zitten maar doorpakken want het beauty-professionals hart klopt door.

Wij zijn wel van het vooruitkijken

8 weken dicht en dan op de eerste dag dat we open waren al niet meer het idee hebben dat wij echt acht weken dicht zijn geweest. Zo vertrouwd en zo fijn was het om weer met ons team in onze kapsalon te zijn en onze gasten weer te mogen ontvangen.  Nu zijn wij ook wel van het vooruitkijken en die eigenschap heeft ons ook echt door onze dichte periode heen geholpen.

Wat een tranen heb ik die dag gelaten. 

De avond van de 15 maart, de persconferentie van minister president Rutte vergeet denk ik niemand meer. Iedereen weet over 10 jaar nog waar hij of zij op dat moment was en wat hij of zij aan het doen was. Ik zat thuis met mijn man en 2 zoontjes op de bank en hoorde dat de horeca direct moest sluiten. “Ik moet dan ook dicht”! Was het eerste wat in mij opkwam en begon te appen met mijn team. Gelukkig stonden ze direct achter mijn beslissing en maandagochtend ging ik naar de zaak om de voorbereiding voor onze tijdelijke sluiting te organiseren. Wat een tranen heb ik die dag gelaten. Mijn lenzen waren er aan het einde van de dag troebel van. 

Wat moedig dat jullie gezondheid boven geld kiezen

Mijn management team kwam direct naar de zaak en samen hebben we onze gasten gebeld die afspraken hadden staan voor die periode tot 8 april. De reacties waren uiteenlopend. Van jeetje wat overdreven en je bent er nu toch dus kan je mij nu wel even helpen toch, tot wat moedig en goed van jullie dat jullie deze stap nemen en gezondheid boven geld kiezen. De diversiteit in de reacties waren voornamelijk omdat wij als kappers nog gewoon open mochten blijven en wij er zelfstandig voor gekozen hebben om dicht te gaan. Voor mij was het klip en klaar. Ik moest dicht want ik kon op dat moment geen veilige werkplek garanderen en dat is wat een goed werkgever moet doen voor haar medewerkers en een goede gastvrouw moet willen voor haar gasten. 

Vier dagen bellen gasten verzetten en toch van dienst

We hebben vier dagen met het team gebeld om drie weken gasten te verplaatsen. Ondertussen bedacht ik dat we thuiskleuringen gingen aanbieden en producten gingen bezorgen om zo onze gasten toch te kunnen bedienen. De telefoon werd doorgeschakeld naar mijn mobiel om bereikbaar te blijven voor onze gasten. 

Voor ik het wist was ik dagelijks aan het vloggen

Op de eerste dinsdag bracht ik de eerste kleurtjes en producten rond en het was heerlijk om onze gasten op deze manier toch even te kunnen zien en blij te mogen maken. Ik zag tijdens mijn ritjes ineens hoe de natuur aan het veranderen was en besefte dat een heel groot gedeelte van onze inwoners dat helemaal niet meekregen vanwege de #blijfthuis.

Onderweg voor een bezorging in Almelo zette ik de auto aan de kant en deed via een filmpje de oproep “ vinden jullie het leuk wanneer ik filmpjes maak van de bezorg-ritjes?” En de reacties waren overweldigend. Het werd zelfs door de media opgepakt en voor ik het wist was ik dagelijks aan het vloggen en reden er mensen virtueel met mij mee door ons mooie Twente. Zelf keek ik hierdoor ook ineens heel anders naar mijn omgeving en ik genoot er oprecht van. Pakte de leukste straatjes want het beeld wil ook wat en kwam op plekken waar ik zelf nog nooit geweest was ondanks dat het praktisch in onze achtertuin lag. Deze ritjes gaven een zinvolle invulling aan mijn dag en ik merkte dat ik meer actiever en creatiever werd. 

Gelukkig niet werken in plexiglazen tiktak doosjes

Het contact met mijn medewerkers had ik echt regelmatig en het werd al gauw duidelijk dat we 8 april niet open konden gaan. De datum werd verschoven naar 28 april. Vol goede moed begonnen wij met de voorbereidingen voor de heropening. We kochten wegwerp kapmantels en ladingen handschoenen en desinfecterende producten. We besloten geen plexiglas wanden te zetten omdat wij onze salon al ruim opgezet hebben konden wij zonder die aanpassingen prima de anderhalve meter garanderen en ik vergeleek die plexiglazen hokken met tiktak doosjes. Dat was in mijn beleving geen prettige ontspannen plek om in te zitten.

Onze salon is al zo ruim opgezet dat wij zonder aanpassingen prima de anderhalve meter kunnen garanderen

De mondkapjes werden besteld en spatkappen voor de bescherming.

Extra ruimte, de escaperoom voor een veiliger gevoel

Ondanks dat wij voldoende ruimte kunnen garanderen hebben wij toch gekozen om een extra ruimte tijdelijk bij te huren en 4 van onze 12 stoelen daar naar toe te verhuizen. Onze escaperoom moet onze gasten een veiliger gevoel geven. Ik kan het mij zo voorstellen dat wanneer je weken niet buiten bent geweest en je dan ineens in een volle salon komt dit af kan schrikken en ten kosten gaat van je ontspanningsmoment of gelijk rechtsomkeert maakt.

Toen wij hoorden dat 28 april ook geen optie was had ik echt een zware dobber. Wij waren klaar en wij hadden alle afspraken al 2x verzet en zagen er tegenop om weer onze gasten te moeten teleurstellen. Daarnaast konden wij geen nieuwe exacte datum geven. 20 mei zou pas de volgende persconferentie zijn waarbij de contactberoepen meer duidelijkheid konden verwachten.
We kwamen als team op anderhalve meter bij elkaar en spraken af nu alle gasten te bellen en 2 afspraken in te plannen. Eentje begin mei en eentje eind mei begin juni. Na dagen bellen en iedereen te woord te staan met ieder zijn of haar eigen verhaal hadden wij de planning weer rond. Begin mei kwamen er serieuze geruchten dat de kappers eerder open mochten en tijdens de persconferentie van 6 mei kon eindelijk de vlag uit. Wij mochten weer open.

De eerste drie weken waren een doldwaze boel

De eerste 3 weken waren een doldwaze boel. Veel extra uren open en iedereen zijn en haar beste beentje voor. In 3 weken tijd hebben wij voor 5 weken gasten blij mogen maken en geloof mij ze maakten ons ook blij. Dozen vol celebrations en ander snoep en de bossen bloemen bleven komen. Lieve brieven en kaarten en berichten om ons een hart onder de riem te steken met woorden waar je hart van overslaat en er een traantje in je ogen brand. Breed lachend en gelukkig kwamen onze gasten binnen en zo gingen ze met mooi haar en extra zelfvertrouwen ook weer naar buiten.
Het waren zware weken maar gelijk gaven te ons ook heel veel energie. Nu in de 5e week is de rust wedergekeerd en kunnen we zeggen dat wij tot nu toe 85% van onze gasten weer terug hebben gezien en iedere dag komen daar weer mensen bij. Ook veel nieuwe gasten mogen wij begroeten. Wij zijn heel zichtbaar geweest en hebben telkens contact gehouden met onze gasten.

We blijven in contact

Toen wij 8 april niet open mochten hebben wij zelf een kaart ontworpen en deze met een persoonlijke boodschap naar onze 65+ klanten gestuurd. Hier horen wij van terug dat zij zich hieraan hebben mogen optrekken in minder fijne dagen en momenten. Daar doen we het voor.
Wij hebben een eigen kadobon ontworpen en onze website vernieuwd en onze webshop geüpdatet en telkens alles gedeeld via sociale media. Iedere dag een filmpje op mijn persoonlijke pagina en iedere dag een foto met bericht op onze Styling’S Hengelo pagina’s
Wij bedachten een gave handen in je haar shoot en koppelde daar een uitdaging aan “ deel met ons je heftigste handen in je haar foto” en probeerden met humor en positiviteit de stijd te strijden. Dit krijgen we nu terug en dat is onwijs fijn.


Afgelopen week hebben wij ook een vooruitkijk spiegel mogen geven aan een dame die via de Beauty Bank bij ons is aangemeld. Zo fijn om verschil te mogen maken en iemand weer een positieve duw in de juiste richting te geven. Meer dan ooit is het voor veel mensen het mooiste en fijnste moment geweest om na de sluiting weer heerlijk naar de kapper te kunnen en voor ons als kappers dat ons vak er echt toe doet.
Maak de mensen blij dan zal je echt gelukkig zijn.

Liefs Brigiet en Team Styling’S

Lees ook...

Popular Articles...