Met het nieuwe jaar komen ook regelmatig nieuwe voornemens. Afvallen, stoppen met roken, meer sporten , minder suiker… het zijn zomaar wat voorbeelden. En ja, natuurlijk heb ik ook goede voornemens en nee, ik begin daar nooit mee op 1 januari maar eigenlijk altijd op het moment dat ik er ook daadwerkelijk klaar voor ben. Voor mij was dat afgelopen herfst. Ik MOET stoppen met mijn chocoladeverslaving.

Afgelopen november, ook (weer) na vele pogingen, gestopt met nagelbijten. Ik heb mijzelf dan ook zeer misselijk weten te maken door allerlei ranzige feiten onder elkaar te zetten en ben toen toch echt gestopt (tot op heden *juicht*).

Echter, op 1 januari 2016 staakte ik na een aantal dagen mijn goede voornemen om te stoppen met bijten. De jaren daarvoor ook. Waarschijnlijk omdat ik er toen gewoon echt de discipline niet voor had. Ik sport sinds kort wel thuis en merk daardoor dat ik weer fijn in mijn lijf zit. Ook probeer ik wat te minderen met suiker.

In oktober heb ik een heel fijn persoon leren kennen (T) die mij op een bepaalde manier dan ook heeft kunnen triggeren. T weet veel over voeding, sporten, en gezond oud worden. Dit inspireerde mij enorm, en heb toen ook weer de stap gezet. Ik ben dan ook thuis begonnen want waarom meteen een sportschool abonnement afsluiten als je het thuis ook eens kunt proberen. Hardlopen kan buiten en oefeningen ook thuis. Bijkomend voordeel is ook nog dat het gratis is! Mijn eerste push-up uit mijn leven zag er laatst niet heel erg goed uit.. om nog te zwijgen over mijn “squads”… *oef*!

Ik fiets altijd wel veel en ben ook altijd heel actief met yoga, dansen etc. Qua gewicht heb ik het ook zeker niet nodig (en ja, daar ben ik blij mee maar.. ook die kant heeft negatieve punten) beweging ook niet, maar gewoon puur wat fijner in mijn lijf zitten, en een paar mini spiertjes kunnen ook geen kwaad in mijn dunne armpjes dacht ik zo. Ik merk nu na een paar weken dat ik écht fitter ben, natuurlijk speelt je brein hierin ook mee en geloof ik ook echt dat dat soms wel meespeelt in “hoe je jezelf voelt.” Ik geloof ook echt dat wanneer iemand achter je staat, je coacht, helpt, er voor je is, en je herinnert aan je nieuwe afspraken dit echt wel haalbaar is, mits je  realistisch blijft. Ik ben dan ook écht trots op mijzelf dat het al de goede kant op gaat. Het is nu natuurlijk een kwestie van volhouden.

Mijn valkuil is de eeuwige obsessie voor chocolade, melk en witte. Merk maakt niet uit, structuur niet, als het maar choco is.
Ik ben een bewuste eter, weet wat goed is en wat niet goed is voor je lijf, maar jeetje ….wat is het toch lastig om te minderen met suiker.. ik ben een échte sugar-addict, snoep, chocola “yeahhh come to me!” en  heb er dan ook echt geen moeite mee meerdere tabletten chocolade op te eten op een avond. Ik heb op t.v. weleens gekeken naar het programma Bizarre Eters; als er zo’n oplegger voor mijn huis zou staan met daarop alle chocolade die ik heb gegeten de afgelopen jaren zou er net zo’n vrachtwagen als bij de Postcode kanjer aan komen rijden.
Maar, mijn huid lijdt er onder. Dat moest ook anders dacht ik dus.. . minder suiker. Nee, ik ben geen superfood lover met speltbrood, goij bessen etc., etc.,etc. Al die food trends, nee joh!  Gewoon normaal en bewust eten en je verstand blijven gebruiken. Genoeg groenten en fruit, schijf van vijf, blablabla. Maar suiker (choco) dus minder. Je krijgt al voldoende suiker binnen door het eten van fruit.  Ik doe mijn best, ik eet nog steeds chocola alleen niet meer 3 verpakkingen per avond. De feestdagen hebben er natuurlijk wel wat ingehakt met alles wat ik niet kon weerstaan, maar nu weer fris er tegenaan.

Goede voornemens is toch pure discipline?

Vaak beginnen we op 1 januari vol enthousiasme aan deze nieuwe goede voornemens maar stranden ze na korte tijd ook weer. Hoe kan het toch dat we vaak zo slecht zijn in het volhouden van onze plannen? Volgens mij komt dat omdat mensen vaak niet goed nadenken over wat er daadwerkelijk moet gebeuren om hun goede voornemen te laten slagen. Sommigen zien in gedachten al een mooie fitte versie van zichzelf ( om dit maar even als voorbeeld te noemen) en dat positieve denken is natuurlijk prima, maar na een paar weken zul je niet “zomaar” een mooie slanke versie van jezelf in de spiegel zien. Je moet het niet laten bij denken maar ook echt actie ondernemen en concreet een doel stellen. Houd het dus niet bij dromen over hoe gezond je gaat leven maar denk over je doel na. Ook stellen veel mensen onrealistische doelen; dan zien ze zichzelf in maatje 34 terwijl ze nu maat 44 hebben. Je moet in je eetgedrag iets veranderen dat je altijd vol kunt houden. Bijvoorbeeld minderen met suiker of alcohol weglaten, dat helpt al heel veel. En natuurlijk erbij blijven bewegen. Je wordt dan misschien geen maatje 34, maar bijvoorbeeld wel maat 40.

Wat mij betreft kun je altijd beginnen met voornemens, en nee, dat hoeft niet op maandag om 9 uur ’s ochtends. Het kan ook gewoon NU. Het is altijd goed om aan zelfverbetering te doen, maar ik denk ook zeker niet dat het makkelijker is omdat het 1 januari is geworden.

Of ik ooit van mijn choco-verslaving af kom?  Ik denk het niet maar minder kan altijd. Misschien vanavond maar een chocolademasker nemen? ☺

Wel of geen januari, ik wens jullie allemaal veel succes met jullie goede voornemens.

Liefs,
Mireille
www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nl

 

 

Lees ook...

Popular Articles...