Over precies één week is het Valentijnsdag. De dag van de “liefde”. De één heeft met deze dag weinig en de ander verwacht juist veel op deze dag.

Afgelopen weekend ben ik in Londen geweest en ik merkte dat daar Valentines Day erg leeft. Werkelijk overal waar ik mij begaf lagen flyers voor een of andere lunch of diner, alsook voor speeddate-avonden en single-nights.

Van vele kanten hoor ik geluiden als “Valentijn is maar een commerciële bedoeling, ik doe er niet (meer) aan mee”. Dat het commercieel gemaakt is, is inmiddels wel duidelijk. Waar ik echter meer van opkeek is het verhaal achter Valentijnsdag;

(Een mini samenvatting, er zijn overigens tal van uiteenlopende verhalen) De jonge Valentijn werd op 14 februari van het jaar 270 slachtoffer van zijn geloof. Hij was een Romein en bekeerde zich tot het Christendom hetgeen niet in dank werd afgenomen door de Romeinse leiders. Op die 14e februari werd Valentijn gemarteld en onthoofd, maar even daarvoor zag hij nog net kans om het dochtertje van de gevangenbewaarder een briefje toe te stoppen met daarop de legendarische tekst: “Van je Valentijn”

Het verhaal is helemaal niet zo romantisch als dat ik dacht. Ikzelf vind Valentijn wel een bijzondere dag. Als kind en puber vond ik het enorm interessant of ik bloemen zou krijgen. En als dat dan zo zou zijn, hoeveel en van wie allemaal. In die tijd telde “hoe meer hoe beter”, maar toch hoopte ik stiekem op het cadeautje van mijn crush. Hele kunstwerken kwamen voorbij: brieven, fotocollages, gedichten, ingezongen liedjes, cadeautjes, bloemen. De foto’s, brieven en kaarten etc. heb ik in een mooie map bewaard. Ik maakte elk jaar een foto van mijn verzameling, gelukkig kan ik er nu enorm om lachen. Tuurlijk ken ik ook de enorme afknappers welke ik heb meegemaakt de 14e van februari. De romantische momenten? Dinertjes bij kaarslicht tuurlijk! Ik zwijmel hiervan, zal ook zeker met een doosje tissues naar de Valentijnsspecial kijken op televisie. En ja, ik droom al járen van een roze doos voor de deur met een puppy erin met een grote roze strik om zijn nek. Maar, ben tot nu toe nog elk jaar tevreden geweest ☺. Waarom?

Omdat ik nu een paar jaar ouder ben geworden. Ik heb geleerd dat het hier helemaal niet om gaat. Liefde van een ander is ongelofelijk fijn en het geven van liefde is ook geweldig. Maar liefde hoeft niet alleen van anderen te komen. Je kunt deze liefde ook in jezelf zoeken. Je kunt pas van een ander houden als je ook van jezelf houdt. Dat klinkt cliché en dat weet ik zelf maar al te goed. Houden van jezelf is geen doel wat je kunt behalen, maar het is een structureel terugkerend gevoel dat onderdeel is van je reis, je reis door het leven. Je kunt wel bewust hiermee bezig gaan en een begin bepalen van je reis. Je kunt bijvoorbeeld denken, mijn reis naar zelfliefde begint de 14e op Valentijnsdag.

Liefdevol omgaan met jezelf betekent voor mij dankbaar zijn voor wie ik ben en wat ik heb, niet te streng zijn voor mijzelf, vertrouwen hebben in mijzelf, genieten van het leven. Maar ook grenzen stellen. mezelf voldoende slaap gunnen en tijd voor mezelf inplannen met datgene wat ik echt nodig heb. En sinds kort; durven loslaten.

Door schoonheid te leren zien zie je ook die van jezelf. Deze schoonheid zit in zo veel mooie dingen, kleine en grote. Schoonheid zien is waardering voor bijvoorbeeld jouw creativiteit, toegewijde zorg, mooie handen, lieve woorden en open gezicht. Houd van je successen, maar ook van je gebreken. Durf jezelf te zijn in volle overtuiging.

Waarom zou je deze komende Valentijnsdag geen kaart naar jezelf kunnen sturen? En hierin proberen op te schrijven waarom je van jezelf houdt en waar je trots op bent.
Een bloemetje voor jezelf kopen, omdat jij het waard bent.

Houden van jezelf is positief, warm en langdurig, maar bovenal gezond.

Hoe jullie deze dag ook invullen, ik wens jullie een hele fijne Valentijnsdag toe.

Liefs,
Mireille
https://www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nl

Lees ook...

Popular Articles...