Afgelopen 29 augustus 2018, op mijn 49e verjaardag mocht ik bij Kapsalon Rosie in Alkmaar genieten van een heerlijke head-spa. Een verwenbeurt voor zowel mijn haar, mijn hoofdhuid als mezelf! Wat een feest.

Als ineens de rek eruit is

Voorheen liet ik me aldoor al op mijn verjaardag verwennen bij een beautysalon of wellness instituut. Dat was toen ik zelf nog voldoende saldo op mijn rekening had staan. Althans, dat vond ik zelf. Ik gaf nog weleens iets meer uit dan dat ik in werkelijkheid had. En dan sloeg ik weleens een belangrijke rekening over. Toen ik nog fulltime werkte (veelal als Archiefmedewerkster bij overheidsinstanties) en altijd wel weer nieuw werk vond kon dat nog wel, maar het werd minder ruim in mijn portemonnee sinds ik in 2010 80 tot 100% arbeidsongeschikt werd verklaard.

Het UWV zei: ‘Nou mevrouw, u heeft nu weleens laten zien dat u altijd graag heeft willen werken. Maar nu is het tijd om eens rustig aan te doen. Van ons hoeft u voorlopig even niet te werken, en ook niet te solliciteren.’

Met dat gegeven heb ik erg veel moeite gehad, omdat ik altijd graag bezig ben. Tijdens mijn eerdere arbeidsverleden liep ik wel vaak tegen muren op, en toen in 2010 de diagnose Triple-X-syndroom kwam, werd er wel veel van die obstakels verklaard. Ware het niet dat ik altijd vol heb gezeten met doorzettingsvermogen en altijd optimistisch ben blijven kijken naar wat ik wel kan. Bovendien liegt mijn Curriculum Vitae er niet om; meer dan 34 werkplekken, en niet alleen rondom mijn geboorteplaats Heerhugowaard. Ik ben ook nog een aantal keer verhuisd voor werk, daarna vertrok ik weer om dichtbij mijn familie te wonen, een andere keer was het omdat het me teveel ging kosten.

Na de verkoop van een koopappartement in Purmerend, in 2004, ontstonden er steeds meer schulden. Nadat ik mijn winst op het appartement had opgemaakt, leende ik voor van alles geld. Dit was vooral om mezelf goed te blijven voelen. Intussen ging het steeds slechter met mijn gezondheid. Ik kreeg steeds vaker last van concentratieproblemen. Ondertussen behaalde ik nog wel even het diploma Medisch Secretaresse. Ik heb twee jaar in de medische administratie gewerkt, wat ik ook erg leuk vond. In 2010 kreeg ik dus een diagnose, na diverse keren bij verschillende psychologen te hebben gelopen en waar men mijn verhaal altijd nogal complex vond.

Zelf, of met lotgenoten, zoveel mogelijk oplossen

Tegenwoordig probeer ik het zoveel mogelijk zelf op te lossen, al dan niet met lotgenoten waarmee ik intussen een hechte band heb opgebouwd. We hebben veel aan elkaar, vooral omdat er (tot nu toe) weinig bekend is over het Triple-X-syndroom. Het syndroom omschrijft een aandoening die al ontstaat in de chromosomen; ik heb het dus meegekregen bij mijn geboorte.

De diagnose werd gevonden na het hebben van 3 miskramen, daarna heb ik nog 2 miskramen gehad en geen eigen kinderen.

In 2011 publiceerde ik mijn eigen verhaal, dat boek heet ‘Mijn extra X’. Intussen is daar al het 5e druk van gepubliceerd. Ik geef al mijn boeken uit in eigen beheer, mensen kunnen alles via een online boekhandel bestellen en ik heb er geen administratieve rompslomp van. Ik schreef in totaal 5 boeken over mijn persoonlijke ervaringen met het Triple-X-syndroom. 2 Boeken voor volwassenen, waarvan een praktisch handboek en 3 boeken voor kinderen, waarvan een praktisch handboekje en een prentenboek. Op mijn website Mijnextrax.jouwweb.nl en sociale media schrijf ik nog veel meer over mijn persoonlijke ervaringen. (Mijn pseudoniem is Diana Divera).

Waar buiten en binnen elkaar raken

Al het schrijven helpt mij overzicht te houden op de vaak complete chaos in mijn hoofd. Daarom is zo’n hoofdhuid-behandeling echt heel erg fijn. Ik kwam bij de BeautyBank terecht doordat ik op zoek was naar een werkervaringsplek. Sinds ik in mijn huidige woonplaats ben gaan wonen, ben ik met bijna alleen maar zeer betrokken en liefdevolle mensen in contact gekomen om mijn intussen jarenlange wensen uit te laten komen: een fijne werkplek vinden, waar ik volledig mezelf kan zijn. Karin van de BeautyBank zocht ook iemand zoals ik: iemand die kennis en ervaring heeft met de computer, thuis is met sociale media en creatief met teksten, en enige kennis heeft van archiveren en overzichten maken. Tegelijkertijd had ik gesolliciteerd bij een gezinsvervangend tehuis op loopafstand bij mijn huis vandaan. Omdat ik, mogelijk door het Triple-X-syndroom, minder mobiel ben geraakt, geef ik de voorkeur aan een werkplek welke ik zowel met de fiets als lopend kan bereiken.

De naam ‘BeautyBank’ maakte me nieuwsgierig en ik vroeg me vervolgens af of ik daar misschien ook voor in aanmerking kon komen. Aangezien ik sinds het afgelopen jaar ook al in aanmerking ben gekomen voor zowel de Kledingbank als de Voedselbank; een Bewindvoerder zorgt ervoor dat mijn schulden worden afbetaald en mijn administratie in goede banen worden geleid. Dat is een erg fijn gevoel. Zodra de schulden zijn afbetaald, bestaat de mogelijkheid dat ik daarna nog beschermingsbewind kan behouden. Om mezelf te behoeden voor het maken van nieuwe schulden. Het blijkt ook een beetje te horen bij kwetsbare mensen, zoals wij met een extra X-chromosoom. Het zij zo; ik ben allang blij met zoveel fijne hulp en alle dingen die dan ook nog geheel kosteloos worden aangeboden: ik ben alleen maar zeer dankbaar!

Mijn complimenten gaan uit naar het perfect regelen van een prima kapsalon door Karin van de BeautyBank, te weten Kapsalon Rosie in Alkmaar. Er is heel wat correspondentie aan vooraf gegaan, voornamelijk van mijn kant, en telkens kreeg ik een begripvol antwoord; ik kan me nogal zorgen maken over vaak klein lijkende details en dat wordt in mijn gedachten dan steeds groter. Op die momenten is het erg fijn wanneer de andere betrokkene(n) kalm en vriendelijk blijven, en ook gewoon overzicht blijven houden!

 

Rosie de Haas deelt haar ervaring als professional

Onlangs ontvingen wij in de kapsalon Diana via de BeautyBank. Voor ons de eerste keer. Net als wij in de salon gebruikt Diana thuis natuurlijke producten. Dat maakte het voor ons extra leuk er iets over te vertellen. Haar enorme interesse in alles wat het was, waarom ik het deed en wat er in het product zat. In haar enthousiasme vertelde ze veel over zichzelf, ook tijdens de “Head spa”, wanneer je je juist lekker hoort te ontspannen.

Het feit dat ze zelf nooit veel met haar haren doet maakte het voor ons super leuk, sterker nog we voelden ons best wel vereerd om het te mogen wassen, verzorgen, föhnen en stylen. En dat ook nog eens op haar verjaardag!

We hebben er leuke krullen ingemaakt, gezellig  thee gedronken en veel gekletst samen.

Wij vonden het een leuke ervaring om mee te maken en zouden het ook leuk vinden om vaker mensen te helpen voor de BeautyBank,

Het  voelt goed dat we langs deze weg iemand blij konden maken met een fijne ervaring en mooi haar.

Met vriendelijke groet,

Team – Kapsalon Rosie de Haas

Lees ook...

Popular Articles...