Ik leerde Stella kennen als een open, krachtige en verzorgde vrouw die haar verhaal al in de eerste jaren van haar persoonlijke situatie deelde via social media. Haar volgend vroeg ik mij iedere keer weer af, hoe doet ze dat nou? Hoe houdt ze zichzelf staande blijft ze er zo goed verzorgd uitzien? Dat zag ik terug in de verslagen die ze schreef over de bezoekjes aan haar ouder wordende moeder, “Mama Grandi “. Soms bezoekt Stella, samen met haar twee kinderen, wel meerdere keren per week haar moeder in het verzorgingshuis. Ze helpen haar samen met wassen, een mooie jurk aan, lippenstift op en nagels lakken. Je waardigheid mogen behouden is vanuit de gedachte achter de BeautyBank van belang om een gelukkig mens te zijn en als jezelf te mogen leven in liefde.

Het kan iedereen overkomen…..

Zo begint het verhaal van Stella. Maar er had net zo goed een andere naam kunnen staan. Misschien wel jouw naam of die van mensen uit je omgeving. Of van de buurvrouw, die je eigenlijk helemaal niet eens bij naam kent. Laat staan dat je weet wat er achter de voordeur gaande is. Echt, het kan iedereen overkomen…en aan de buitenkant zie je vaak.. niets.

Wat minder oordelen en wat meer luisteren naar elkaar

zou al veel leed verzachten.

Stella de Swart (55) en haar twee kinderen moeten rondkomen van een bijstandsuitkering van 1.078 euro per maand.

Stella: “Ik werkte als accountmanager voor grote modemerken en verdiende boven modaal. Over geld hoefde ik me nooit zorgen te maken. In 2012 werd ik ziek, ik kreeg baarmoederhalskanker en kwam in de ziektewet. Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Mijn revalidatie verliep moeizaam, ik had veel complicaties. Toen de ziektewet voor mij ophield, kwam ik in de bijstand.”

Stella is niet de enige. Eén op de dertien kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Voor meer dan 251.000 kinderen in ons land is het dus niet vanzelfsprekend om te kunnen sporten, een verjaardagsfeestje te geven of op zomervakantie te gaan. 

Ieder dubbeltje omdraaien

Zeven jaar zit Stella al in de bijstand. Stella: “dat betekent dat ik als alleenstaande moeder met twee kinderen van 14 en 17 jaar ieder dubbeltje om moet draaien. Normaal gesproken krijg je 1078,70 euro aan uitkering, maar omdat ik kinderalimentatie krijg van mijn ex wordt dat afgetrokken van mijn bijstandsuitkering. De gemeente Amsterdam ziet dit namelijk als inkomen. Ik krijg uiteindelijk 710,70 euro alimentatie en 349,60 euro aan bijstand. Zo kom ik op hetzelfde bedrag uit als ieder andere bijstandsgerechtigde. De kinderalimentatie zou eigenlijk puur voor de kinderen moeten zijn. Dit geld gebruik ik nu om van te kunnen leven.

Leuren om geld te krijgen

Voor de kinderen kan ik allerlei extra aanvragen doen zoals bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld. Zo kunnen ook mijn kinderen meedoen in de maatschappij. Ook ontvang ik een Scholierenvergoeding om schoolkosten te kunnen betalen. Ik ben dankbaar dat deze budgetten er zijn maar ik moet wel leuren om het geld te krijgen. Ik word van loket naar loket gestuurd, waar ik constant weer formulieren moet invullen en uitleggen waarom ik het geld echt nodig heb. Die bureaucratie is heel vermoeiend en voelt niet prettig. Nederig zelfs.”

Het spontane is er wel af

Nu haar kinderen ouder zijn geworden, zijn ze zich er meer van bewust dat ze als gezin minder te besteden hebben. Ze zien hun vrienden en leeftijdsgenoten merkkleding dragen en drie keer per jaar op vakantie gaan. Stella: “Dat kan ik hen niet geven, hoe graag ik het ook zou willen. Ik kan niet eens een weekendje weg betalen. Vroeger ging ik lekker de hele dag met ze naar de speeltuin, maar nu ze pubers zijn wordt het lastiger om voor niks een dagje uit te gaan. Ik vind het jammer dat ik nooit spontaan kan zeggen; we gaan lekker uit eten. Ik ben opgegroeid in Het Gooi, in een gezin waar ik nooit iets te kort kwam op financieel gebied. Mijn vader was huisarts en mijn moeder verpleegkundige.”  

Eenzaamheid en schaamte

Stella: “Geen geld hebben maakt je eenzaam. Je komt op een eilandje terecht want je kunt met niemand meer meedoen. Er wordt weinig gepraat over geld. Niet over hoeveel we verdienen, maar al helemaal niet over de schulden die we hebben of de financiële problemen waar we inzitten. Dat is te beschamend. De reacties zijn ook vaak hard. Zeker als je een single moeder bent. ‘Eigen schuld, dikke bult’, hoor je vaak. Terwijl dat in heel veel gevallen niet zo is. Armoede kan echt iedereen overkomen. Een echtscheiding, een partner die overlijdt of het onverwacht verliezen van je baan. Één gebeurtenis kan je hele leven veranderen. Ik ben daar het voorbeeld van.

In tegenstelling tot anderen ben ik best heel open over wat er met mij is gebeurd. Ik spreek erover en geef interviews. Ik heb al met mijn verhaal in veel tijdschriften gestaan en ben zelfs in de Tweede Kamer geweest. Ik ben betrokken bij allerlei projecten en organisaties waar ik vertel hoe het is om in armoede te leven en wat er moet gebeuren om dit probleem op te lossen.

Armoede krijg je gratis

Afgelopen jaren heeft Stella veel gedeeld via facebook. Daar is ook het idee ontstaan om een boek te schrijven over haar ervaringen met armoede. Het boek is recent (18 juni 2021) uitgekomen. Stella is daarbij geholpen omdat ze dyslectisch is. “Armoede krijg je gratis” (via bol com)

Geluk zit in jezelf

Stella: “Gek genoeg heeft mijn situatie me dus ook heel veel moois gebracht. Ik ben heel rijk geworden in ervaringen en kijk nu anders naar het leven. Ik waardeer de kleine dingen meer dan vroeger toen ik veel geld had. Het is een cliché, maar geld is echt niet alles, het maakt het leven wel makkelijker en zorgeloos. Dat probeer ik mijn kinderen ook mee te geven. Geluk zit in jezelf. Maar dat neemt niet weg dat ik dolgraag uit de bijstand wil komen. Als startende zelfstandige met een bijstandsuitkering kom ik in aanmerking voor de BBZ-regeling. Ik heb er vertrouwen in dat het binnenkort lukt om helemaal financieel onafhankelijk te zijn.”
En zoals Stella dan altijd afsluit: “Ciao”.

Lees ook...

Popular Articles...