Ik leerde Ricardo kennen als een lieve gedreven vliegcollega, maar toen het verhaal achter zijn verhaal naar mij toekwam gaf mij dat een nieuwe kijk. Een kijk die mij enorm aangreep. 

Een leven vol reflectie

Wat zien we als we in onze eigen vooruitkijkspiegel kijken? Het beeld dat we van onszelf hebben ontwikkeld naarmate we ouder worden. Onder invloed van de mensen om ons heen en de ervaringen wordt ons zelfbeeld gevormd. Het verhaal van Ricardo greep mij ontzettend aan, hij deelde zijn turbulente zoektocht. Tijdens het lezen ben ik steeds meer van hem gaan houden en bespringt de behoefte mij een arm om hem heen slaan. Soms liepen de tranen over mijn wangen, niet van verdriet maar vanuit het respect voor zijn moed om zo open te zijn en te delen waarmee hij al zo lang moest te dealen.

Hi ik ben Ricardo

Ik ben Ricardo, veertig jaar en purser bij de leukste vliegmaatschappij van Nederland. Met bloed, zweet en tranen heb ik me uit een moeilijke periode omhoog gewerkt naar waar ik nu ben; gelukkig, succesvol en omringd met mensen die van me houden.

In mijn boek ‘Van groenteboer tot t*ringhoer’ vertel ik dat hele verhaal aan mijn moeder, maar eigenlijk is het boek een liefdesbrief aan dat kleine, dikke jongetje dat dacht dat hij niks waard was. Pas toen ik kon accepteren dat ik altijd mooi ben geweest, precies zoals ik ben, kon ik worden wie ik wilde zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat ik nooit wat aan mijn uiterlijk doe!

De juiste aandacht

Schoonheid begint misschien van binnen, je buitenkant de juiste aandacht geven hoort volgens mij ook bij het zorgen voor jezelf. Ik let op mijn voeding, loop hard en smeer elk zalfje, scrubje of maskertje wat ik te pakken kan krijgen op. Een vriendin heeft een beautyfarm en daar laat ik mij soms heerlijk vertroetelen.

Nadat twee jaar geleden mijn lieve Omi overleed, viel ik in een zwart gat en lette niet goed op mezelf. Mijn hart was gebroken. Ik at slecht, bewoog niet meer en verdoofde mijn gevoel met liters wijn. Daar kwam de corona-periode nog eens bovenop, en opeens was ik welgeteld tien kilo zwaarder. Toen ik weer langzaam op begon te krabbelen kreeg ik een mooie kans aangeboden, een gratis liposuctie. Ja, het was een makkelijke uitweg, maar ik heb het met beide handen aangepakt. Als ik nu in de spiegel kijk ben ik blij met wat ik zie. Ik zal nooit meer maatje zesendertig worden, maar daar ben ik tevreden mee. Ik hou van sporten, en ik hou ook van lekker eten. Het belangrijkste is dat je je goed voelt, over jezelf en over je leven. Dat straal je uit, en dat is aantrekkelijk.

Laatst zag ik op het strand

Laatst zag ik op het strand drie vriendinnen naar de zee lopen. Twee meiden waren superstrak, egaal bruin en leken zo van de catwalk afgelopen. De middelste was wat steviger, met putjes in haar billen en kortere beentjes. De twee gazellen hadden een keurige strand-outfit aan en probeerden elegant door het zand te stappen, terwijl hun vriendin er onbekommerd en zelfverzekerd in een string tussen liep. Met bewondering keek ik toe hoe ze in gesprek raakten met een groep jongens en de plus-size dame om haar nummer werd gevraagd. Zo zie je maar, ware schoonheid krijgt de aandacht.

De behoefte aan bevestiging

Soms heb ik mindere dagen, maar die horen er ook gewoon bij. Om op elk moment van de dag je perfecte zelf te moeten zijn is teveel een opgave, en de behoefte aan bevestiging daarvoor heb ik gelukkig niet steeds meer. Onderuit gezakt op de bank, in een joggingpak met mijn haar alle kanten op, kan ik net zo goed genieten. Die bevestiging krijg je van jezelf. En van kleine dingen: een goeie meditatie, een mooie zonsondergang, een heerlijke avond met je bestie of het geschater van mijn neefje en nichtje. Als ik nu naar de wereld kijk, voel ik me gezegend. Ik heb het goed en ik ben heel dankbaar. Elke keer als ik dat besef, voel ik mijn huid gloeien en volgens mij kan daar geen crèmetje of prikje tegenop.

Ik was het die mezelf niet kon accepteren, jullie hebben me juist alle liefde gegeven.”Ik wilde alles overschreeuwen…” De afwijzing , de onzekerheid over mijn gewicht en de angst dat niemand van mij hield

Lees ook...

Popular Articles...