Ik ben Marlène van’t Hof, al 39 jaar werkzaam in het kappersvak, een alleenstaande moeder met een kapsalon en acht medewerkers. Ik heb twee dochters van 21 en 16 en sinds kort een hond, Deku een border collie pup.

Hoe banen steeds mijn pad hebben bepaald

Destijds ben ik in het vak beland doordat ik daar een baan in kreeg. Ik stond toen ingeschreven voor de kappersopleiding maar ook voor het MEAO omdat ik cijfers zo leuk vind. En al was het niet gelukt een baan in het vak te vinden dan was ik waarschijnlijk iets met cijfers gaan doen. Ik heb mijn opleiding gedaan in Alkmaar en werkte bij Haarstudio Antoine in Bovenkarspel.
Na 5 jaar ben ik bij The family Haarverzorging gaan werken. In de periode dat ik daar werkte is mijn vader op 52 jarige leeftijd onverwacht overleden en dat zorgde er mede voor dat ik op zoek ging naar een andere baan. Na twee jaar zoeken, want ja, toen was je met 24 al te oud, kreeg ik een baan in Venhuizen bij Hairstyle Centre Kool.

Hoe de liefde mij op eigen benen zette

De liefde zorgde ervoor dat ik na 5 jaar verhuisde naar het noorden van het land en daar mijn eigen salon ben begonnen. Met de komst van de kinderen kwam ook de heimwee terug naar West-Friesland. We zijn daardoor als gezin terug verhuisd en kon weer gaan werken bij Haarstudio ( toen Hairmaxx) Antoine.

Uiteindelijk sta ik er op beide vlakken beter voor

Na mijn echtscheiding In 2008 kon in 2011 de salon overnemen en heb dat gedaan, daarmee ontstond the best of both worlds, cijfers en het kappersvak. Dat was best af en toe heel lastig om van collega naar werkgever te gaan (en dat is het soms nog).
Inmiddels was ik weer getrouwd maar het  bleek al snel dat dit een verwoestende relatie was en uiteindelijk toch gescheiden na een heel gevecht. Dit was zowel financieel als mentaal een hele zware periode en uiteindelijk heb ik dat toch gered en sta ik er op beide vlakken beter voor……….tot de Corona crisis.

Wat een bizarre tijd

Wat een bizarre tijd is dat geweest en is het nog steeds. Je salon dicht voor 7 weken met 8 medewerkers die hun loon wilde hebben. In de eerste 8 jaar van de salon heb ik keihard gewerkt om alle overname en verbouwingskosten af te betalen en ik was daar bijna. Ik had dus als doel dit jaar een buffer op te bouwen maar daar stak COVID-19 dus een stokje voor. Dankzij vrienden van mij heb ik dit financieel kunnen overleven en sta nu voor nieuwe uitdagingen.

Dankzij vrienden

… heb ik dit financieel kunnen overleven

Door gebrek aan begrip stel ik mij nu zakelijker op

Tijdens de crisis heb ik gemerkt hoe mensen echt in elkaar zitten. Helaas viel dit toch tegen en waren ze meer met zichzelf bezig dan met anderen. Weinig begrip voor de situatie waar ik als werkgever en alleenstaande moeder voor stond. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat ik mij eindelijk wat zakelijker kan opstellen. En ik hoop dan ook dat dit voor de toekomst van mijn bedrijf genoeg is om te overleven. Want we zijn er nog niet. Maar daar liggen nu de plannen al voor klaar.

Mijn vooruitkijkspiegel

Het is dus een heftige tijd maar ook met mogelijkheden. Wij hebben geluk gehad dat we schermen hebben gekregen van SABIC snij-unie uit Enkhuizen en de vader van een medewerker daar frames omheen heeft gemaakt zodat wij nu toch weer bijna normaal kunnen draaien.

Ik kijk uit naar de tijd dat dit virus verdwenen is of er een goed vaccin is zodat we weer normaal kunnen leven want we blijven toch mensen die contact met anderen nodig hebben.

Omdat ik als geen ander weet wat het is om geen geld te hebben

Destijds kwam Karin bij mij in de salon en heeft mij warm gemaakt voor de BeautyBank.  Ik liep warm omdat ik als geen ander weet wat het is om geen geld te hebben voor dit soort dingen. Ten tijde van mijn tweede scheiding en de overname van de salon had ik per week weinig te besteden en moest sparen voor bijvoorbeeld de bioscoop en kocht kleding bij de Noppes.
Ik moest door om niet ook mijn huis kwijt te raken maar het was heel zwaar.

Ik moest door

… om niet ook mijn huis kwijt te raken

Daarom gun ik het mensen met minder om zich lekker te laten verwennen en zich beter te voelen. Als ik daar aan bij kan dragen dan is dat voor mij een kleine moeite maar voor die mensen betekent het heel veel.

Ik heb al veel verschillende cliënten hun verhalen mogen horen en ze weer laten stralen. Ieder mens kan in een situatie belanden waar ze niet om gevraagd hebben. Voor nu ziet mijn eigen toekomst ondanks Corona er eindelijk positiever uit en kan ik ook eindelijk een beetje gaan genieten.

Marlène’s Hair Style Centre 

Lees ook...

Popular Articles...