Opruimen.. en dit keer was mijn make-up aan de beurt.  Iets wat ik altijd heerlijk lang kan uitstellen, mijn lades volproppen met spulletjes, en uiteindelijk door alle bomen het bos niet meer zien, en niet meer weten waar ik moet beginnen. Een tikkeltje chaotisch wel ja.. ;). Mijn make up tafel en kastje(s) zagen er niet meer uit zoals het zou moeten, en ik had werkelijk geen idee meer wat ik allemaal had liggen in al die volgepropte lades. Ik ben nogal bewaarderig met make-up en andere verzorgingsproducten, terwijl ik andere dingen zeer makkelijk weg kan gooien. Oude kleding -> doei weg ermee, dan hebben andere er nog wat aan! Maar, die ene lippenstift of dat ene gave kleurtje oogschaduw… dat bederft toch zeker niet. Maar sommige dingen die ik in mijn “verzameling” tegen kwam waren volgens mij niet -oké- meer. Mascara welke was uitgedroogd en foundation die net té lang in het flesje heeft gezeten en niet zo fris meer ruikt. (Jak!)

Na wat recherche te hebben gedaan op het internet kwam ik erachter dat je je make-up geen jaren of zelfs maanden kunt bewaren. Make-up heeft net als voedsel een houdbaarheidsdatum.  Nu kun je denken dat het onzin is maar met uitzondering van poeder foundation, zijn alle foundations op waterbasis. Wat dus betekent dat bacteriën het een prettige plek vinden om zich te vermenigvuldigen.

Ik had serieus nog wat nagellakjes van een paar jaar geleden, welke ik al in een hele tijd niet meer had aangeraakt. Want een foto van mijn nagels zal ik jullie momenteel wel besparen. Het stoppen met nagelbijten zal opnieuw zijn intreden in mijn leven moeten doen vrees ik. Gelukkig voor mij kan ik straks weer handschoenen dragen en ziet niemand mijn afgekloven nageltjes meer. Weer een fijn voordeel van de wat koudere dagen hihi.

Terug naar de make-up; de “houdbaarheidstijd” gaat in zodra je de verpakking opent. Let er dus op dat je geen make-up koopt met een aangebroken verpakking. Op de meeste verpakkingen staat een pictogram dat een open potje voorstelt en een cijfer gevolgd door de letter m. Dat cijfer staat voor de periode waarbinnen de cosmetica bij voorkeur gebruikt wordt als het product eenmaal is geopend. De m staat voor ‘maand’.

Ik heb de meest gebruikte make up en deze houdbaarheid voor jullie op een rijtje gezet. Dit zijn richtlijnen. Ik zelf kijk gewoon of het product nog goed is, en of aan vervanging toe is. Ook kun je wat dit betreft wel vertrouwen op je neus. Ruikt het sterk – anders? -> weg ermee!

 • Foundation en concealer – 1 jaar (op waterbasis); 1,5 jaar (op oliebasis)
 • Gezichtspoeder – 2 jaar bewaar de poeder in een vochtarme ruimte, vocht kan de kwaliteit van het poeder aantasten.
 • Lippenstift – 2 jaar de lippenstift kan ook vies gaan ruiken na anderhalf jaar. Mocht dat het geval zijn is het sterk aan te raden deze weg te gooien omdat bacteriën hoogstwaarschijnlijk je lipstick hebben bedorven.
 • Lippotlood – 2 jaar (wel regelmatig slijpen)
 • Mascara – 6 tot 12 maanden
 • Oogpotlood – 2 jaar (wel regelmatig slijpen)
 • Oogschaduw – 2 jaar
 • Nagellak – 1 jaar (afhankelijk van de kwaliteit)

Ik heb dankzij dit lijstje wel even flink puin kunnen ruimen in mijn inmiddels ruime collectie aan ook oude producten. En wat geeft dat toch een fijn en fris gevoel! Het is weer even genieten om elke ochtend aan mijn opgeruimde bureautje te zitten, wel met afgekloven vingernagels, dat dan wel weer.. 😉

Tips voor je make-up producten:

 • Sluit producten goed af.
 • Bewaar producten in het donker en niet in de zon.
 • Zit niet met vieze vingers in een crème. Was je handen goed of gebruik een spateltje.
 • Was kwasten en penselen regelmatig met water en zeep en laat deze goed drogen. (shampoo werkt het beste)
 • Leen je make-up niet uit.

https://www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nl

 

Lees ook...

Popular Articles...