Deze week weer de afwisseling: geen beautytips maar een blog naar aanleiding van de startersdag in de Jaarbeurs Utrecht waar ook het team van de BeautyBank aanwezig zal zijn.

Sommige mensen weten al super vroeg wat ze “later” willen worden.  Jongetje op de basisschool zegt ”Ik word later brandweerman”, stippelt vervolgens zijn pad uit, rond zijn studie af en is brandweerman geworden. Dat klinkt heel easy, maar zo simpel is het niet. Daar zal hij keihard voor hebben gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Andere mensen hebben soms wel 30 jaar of hun hele leven nodig om te weten wat zij willen doen, op “werk”” gebied. Ik…. Ik.. wist het niet, of tellen onrealistische dingen ook mee?  Want als dat een JA is, dan wist ik het zeker.  Alhoewel, ik ben weleens geswitched: van verpleegster (zoals op de foto) naar juf en dat soort dingen. Vragen in vriendenboekjes als “wat wil je later worden” streepte ik door omdat ik dat altijd een lastige vraag vond. “Wat is je lievelingskleur” was daarentegen vele malen makkelijker te beantwoorden 😀  Maar …… eigenlijk wilde ik graag prinses worden. Niet zomaar een prinses, maar net zo een als op de plaatjes in de boeken van mijn rijke verzameling sprookjesboeken. En dan natuurlijk wel een prinses die super creatief is, het kasteel vol hangt met kunst en haar kunstwerken ook nog duur verkoopt. Zie maar eens een studie te vinden voor “prinses worden” “Ik studeer aan de prinsessenacademie”.. ; kan het proberen in de kroeg, maar denk dat mijn gesprekspartner direct tot de conclusie komt dat ik een gin-tonic teveel op heb.

Toch vind ik het een hele lastige keuze. Op jonge leeftijd word je zo ontzettend “gedwongen” om keuzes te maken. Middelbare school, je profiel kiezen, je vervolgstudie. In het VMBO zijn het nóg veel jongere jongens en meiden. En allemaal kiezen we dezelfde richtingen.  Een richting die je op dat moment goed dacht te liggen en leuk vond kan na een aantal jaren ook zijn veranderd. Hier heb ik sowieso een hele andere mening over maar dat terzijde. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe groot de invloed van je ouders / vrienden/ andere familieleden is is op je loopbaan, zelfs als je al ver in je carrière zit? We zijn ons er vaak niet van bewust; we willen onze ouders bewust of onbewust blij maken en we hopen dat ze trots op ons zijn. Of, … we willen ons afzetten hiertegen en laten zien dat ze het bij het verkeerde eind hadden en dat tekenaar wel  “echt een baan is”. We hebben te maken met sturende krachten – meestal onbewust – die beknellend kunnen werken. Ze zitten de waarheid, eerlijkheid, plezier en ‘ervoor durven gaan’ nogal eens in de weg. En deze gedachtes / handelingen helpen je meestal niet om je dromen waar te maken.

Er zijn talloze redenen waarom mensen zelfs op latere leeftijd nog een (andere) studie gaan volgen. Een carrière-switch maken of na een lange tijd toch besluiten die keuze te maken. Daarom vind ik het zo bijzonder om morgen (5 november 2016) deel uit te mogen maken van het team van de BeautyBank tijdens de Startersdag in de Jaarbeurs Utrecht, een evenement voor startende ondernemers, voor mensen die hun droom najagen. Als je een oprecht verlangen hebt om iets te doen dat uit het diepste van je ziel komt,  dan heb je er altijd het talent voor. Dan zullen er zich altijd kansen en mogelijkheden voordoen die je verder zullen helpen op je pad ( althans, daar geloof ik in).  Vaak moet je dan echt je comfortzone uit, de plek waar je bekend bent en waar je weet wat je te wachten staat. Je weet hoe je de dingen doet en wat je rol is. Je weet waar je op kunt rekenen. Uit je comfortzone stappen betekent dat je je evenwicht moet verliezen. Je gaat nieuwe dingen doen die je misschien nog niet eerder gedaan hebt, en daar kun je onzeker van worden. Kan ik het wel? Is dit wel de juiste weg? Ga ik het er goed vanaf brengen? Waar gaat dit op uitdraaien? Mensen weten vaak wel wat ze diep van binnen willen.

Om terug te komen op de prinsessenacademie: ik ben ook aan verschillende dingen begonnen;  het een wel afgemaakt en het ander een blauwe maandag geprobeerd. Ik vind het dan ook bijzonder lastig om aan te geven waar mijn hart ligt, wat ik het allerleukst vind om te doen, en waar ik het beste in ben. Ik heb verschillende interesses, hobby’s en bezigheden, en ben gelukkig met de dingen waar ik mij mee bezig houd. Maar ook dat is niet makkelijk geweest. Ik heb een hoop geprobeerd en gezocht ( en nog steeds).  Ik ben door mijn werkgever eens vergeleken met een vlinder die pas neerstrijkt op een bloem wanneer zij de plek heeft gevonden waar zij wil zijn en zichzelf dan voor honderd procent zal geven, en nog vele andere mooie betekenissen. Ik ben destijds zo geraakt door deze prachtige woorden dat ik er vaak aan terugdenk. Soms kan ik uren verdwalen in teksten, poezië, kunst, foto’s.. heerlijk.. Dan schrijf ik stukjes tekst waarbij ik het gevoel heb dat ik de enige ben die het begrijpt.

Jouw dromen zijn helemaal van jou, maak ze groot, maak ze helemaal af in je hoofd, deel ze, en voer ze uit met je talenten. Laat je niet afleiden door allerlei tegenwerpingen. Droom en ga ervoor, ook al lijkt het je veel en veel te spannend. Buiten je comfortzone begint het leven dat voor jou bedoeld is. Ook nuchter, zonder een gin-tonic en een fantasie over een prinsessenleven (welke ik natuurlijk nog steeds koester, maar dat begreep je vast al 😉 )

Als het enigzins mogelijk is.. follow your dreams! Want iedere dag doen waar je ontzettend blij van wordt is het mooiste wat er is!

 

Als ik een bloem was,
zou ik dan nu bloeien?
Als ik een bloem was,
in welk seizoen zou ik dan bloeien?
Als ik een bloem was,
welke voeding zou ik dan nodig hebben?

Zou ik een bijzondere bloem zijn,
een bloem die niet kan kiezen tussen bloeien
en niet bloeien.

Een bloem die over de rand van een vaas voorover leunt,
om te kijken of zijn afgrond een bodem heeft?

Of zou ik alleen maar kunnen bloeien,
in één kleur en gedachtenloos?
Ergens op tafel of in een plantsoen?
Tussen schaamte en geluk?
Of zou ik een bloem zijn,
die kleurrijk is.

Liefs,
Mireille

https://www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nl

Lees ook...

Popular Articles...