Deze week heb ik mijn energielevel weer wat aan weten te vullen door een bezoek te brengen aan een spa en wellness resort. Dit heeft niet alleen een sauna, maar ook zwembaden, kruidenbaden, yoga, meditatie, en  rustruimtes. Ook kun je er massages en andere behandelingen boeken. Je kunt het dus afwisselen en zo invullen als je zelf wilt. Ik kan mij hier wel dagen vermaken. Een paar jaar geleden leek het mij helemaal niks; met zijn allen in een of ander houten bunkertje zitten waarin het veel te snel veel te heet wordt en dan zeker alleen maar kijken naar andermans lichaam en zij naar dat van mij, ….doei! Maar, zo is het totaal niet.
Sinds een aantal jaren alweer vind ik het geweldig! Dus een keer in de zoveel tijd plan ik dit en geniet dan van elke seconde die ik daar doorbreng. Het meest bijzondere vind ik het wanneer ik het wellness center binnen stap, en het lijkt alsof ik mij in een heel andere wereld bevind. Een wereld waarin iedereen compleet zichzelf is. Waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, ontspannen en genieten van de rust. Mijn ervaring is dat niet gekeken wordt naar iemands imperfecties.

Veel mensen die onzeker zijn en problemen hebben met hun zelfbeeld, zullen vanuit schaamte en angst misschien niet zo snel naar de sauna (of het zwembad) gaan. Heel begrijpelijk, want je wordt daar geconfronteerd met je eigen lichaam en dat van anderen. Vergelijken is iets wat wij zelf graag doen, maar iets wat niet hoeft en vooral niet nodig is. Blijf maar gewoon dicht bij jezelf. Houden van je lichaam en niet bang zijn voor wat anderen ervan vinden. Maar toch denk ik dat dit voor veel personen ook juist zinvol kan zijn. Je bent op een dagje wellness bezig om op een positieve manier met je lichaam bezig te zijn omdat de sauna goed voor je lijf en gezondheid is. Je kunt doordat je geniet van al het fijns op zo’n dag weer genieten van je lijf, en dankbaar zijn dat alles werkt en functioneert. Natuurlijk kan het de eerste keer spannend zijn omdat je je mogelijk afvraagt of iedereen naar je kijkt, en je wellicht bang bent dat mensen misschien een mening hebben over jouw lichaam. Ik heb gemerkt dat mensen vooral met zichzelf bezig zijn en genieten van hun dagje wellness. Er hangt een heel ontspannen sfeer waarin het “perfect eruitzien” totaal geen rol speelt. Na een dagje genieten wordt het mij wel duidelijk dat geen enkel lichaam perfect is. Wat mij betreft bestaat het door de media opgelegde  “perfecte” lichaam ook niet.
Dun staat niet gelijk aan perfectie, het ideale gewicht bestaat niet. Een extra vetrolletje hier of daar, een beetje cellulitis. Wat mij betreft helemaal geen reden om je ergens onzeker over te voelen. Als jij je zeker in je lijf voelt zal je dit ook uitstralen, en wat mij betreft is dat dan het “perfecte” lichaam. Ik heb allerlei mensen zien rondlopen: oudere mensen, mensen zonder make-up, maar ook mensen die zichzelf toch niet bloot durfden te geven en met lagen make-up naar de sauna gaan. Ook een door de chemotherapie kaal meisje, samen met haar vriendin of zus; ze straalde, ze genoot. Wat vind ik het bijzonder dat je jezelf dan ook puur durft te geven, dat zal ook een flinke drempel zijn geweest. Ik vind dit prachtig om te zien. Natuurlijk ben ik zelf ook onzeker, wie is dat nou niet? Of je nu in bikini op het strand ligt, of aan het zwemmen bent. Ik zie ook altijd dingen die ik “anders/beter/of wat dan ook zou willen. Social media heeft ook zijn impact op ons zelfbeeld; daar zie ik ook van die “meiden” die na hun zwangerschap helemaal afgetraind zijn met platte buiken. Maar, je ziet niet hoe die foto’s bewerkt zijn.. om maar eens wat te noemen.

Terug naar mijn dagje “genieten”. We kregen een polsbandje om bij binnenkomst (dit wordt gescand bij eventuele hapjes, drankjes en aankopen) Het polsbandje had de vorm van een horloge. Hierop stond “ tijd speelt geen rol”. Je wordt hierdoor direct in het nu getrokken en iedere keer dat je uit gewoonte wilt kijken hoe laat het is, besef je dat je hier bent om te genieten en dat de tijd totaal niet belangrijk is. Ook is het niet toegestaan je telefoon bij je hebben. Ook zoiets heerlijks…. tijd voor jezelf en diegene met wie je daar  bent. Ook bijzonder om te zien dat dus niemand bezig is met zijn telefoon, wat een rust geeft dit. Naast alle sauna’s, verschillende baden en behandelingen is het ook gewoon heerlijk om daar met een grote kop thee in je badjas te relaxen. Je bent echt even weg van de buitenwereld. Daarnaast speelt voor mij ook een rol dat ik in mijn dagelijkse leven te weinig de tijd neem om eens lekker een tijdschrift of een boek te lezen. Een dagje wellness biedt hier alle ruimte voor..

Ik begrijp dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen zomaar een wellnessdag kan bekostigen. Toch raad ik het iedereen aan om tijd te nemen voor zijn of haar lichaam en geest, en zo nu en dan jezelf helemaal op te laden. Dit kan bijvoorbeeld op een resort maar ook -zoals ik al eens eerder heb geschreven- thuis; jezelf even heerlijk afzonderen in de badkamer. Je zult zien dat je je echt herboren voelt na wat aandacht voor jezelf.

Wil je wel graag een keer naar de sauna, maar wil je niet perse in je eva-kostuum? Dan is de badkleding dag een perfecte mogelijkheid. Bijna alle sauna’s hebben dit wel en vaak is dit op een vaste dag in de maand of week. De sauna zorgt er ook voor dat wij ons lichaam ontgiften doordat we veel afvalstoffen uitzweten. Het verhoogt de weerstand, gaat infecties tegen en helpt ook tegen huidproblemen.

Geniet van het zo nu en dan totaal ontspannen, en geniet van je eigen prachtige lijf.

https://www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nl

Lees ook...

Popular Articles...