Deze week weer een blog met wat beautytips. Scheren, ontharen, epileren, waxen, permanent ontharen, we zijn er maar druk mee. Waar komt het schoonheidsideaal van lichamelijke kaalheid vandaan, en welke pijnen moeten we ons getroosten om aan dit ideaalbeeld te voldoen? De Romeinen hadden vroeger al vergevorderde technieken voor ontharing. In de badhuizen werden speciale slaven aangesteld die belast waren met het scheren en epileren bij zowel mannen als vrouwen. Zij deden dit met een speciaal tangetje, de volsella. ( een soort epileertang). De vrouw moest onbehaard zijn, dus ….. gingen de vrouwen zich ontharen.

Maar wij heden ten dage dus ook. Alles moet zo glad en kaal mogelijk zijn. Werd een aantal jaar geleden nog wat haar op enkele plekken getolereerd, nu is “all the way shaving“ de trend”. Alles maar dan ook alles moet weg. In de winter is het toch best fijn om een lekker warm vachtje te hebben? 😉 .

Onze lichaamsbeharing heeft ook een functie, namelijk het reguleren van de lichaamstemperatuur. Bij kou om lucht op te sluiten en de temperatuur op peil te houden, en bij warm weer het verdampen van zweet waardoor ons lichaam afkoelt. Daarnaast beschermt het de huid tegen onder andere zonlicht en andere weersinvloeden. Niet alleen mannen maar ook vrouwen zijn kieskeurig. Behaarde mannen zijn niet voor alle vrouwen een “turn on”, al is dit schoonheidsideaal voor mannen minder dwingend dan voor vrouwen. Een snor of baard hoeft bij een man niet onaantrekkelijk of onhygiënisch te staan. Echter steeds vaker zie ik reclames bij schoonheidssalons om ook als man jezelf te laten harsen. En zelfs permanent te laten ontharen. Ik zie steeds minder vaak mannen met hele behaarde ruggen bij het zwembad. Grote bossen okselhaar en een behaarde bovenlip vinden mensen ronduit vies. Dat was duidelijk zichtbaar toen actrice Julia Roberts, al zwaaiende naar een fotograaf, betrapt werd op okselhaar. Vele Amerikaanse en ook buitenlandse roddelbladen schreven daarover. Deze discussie bevestigt een harde schoonheidsnorm. Ook ik kijk enigszins gek op als ik aan het zwemmen ben en iemand met een uitpuilende “ droogloopmat” uit zijn of haar zwembroek zie steken. Ik kom uit de generatie dat iedereen zich scheert. Ik weet niet beter en ben zeer regelmatig in de weer met van alles en nog wat. Van waxen, scheren met een mesje tot een aantal permanente ontharing sessies. Scheren is naast het epileren van mijn wenkbrauwen denk ik mijn minst favoriete ‘beautyklusje’. Sowieso is haar verwijderen gewoon niet echt leuk om te doen. Het doet pijn (als je epileert of harst), en het is een vaak terugkerend klusje. Maar alles is beter dan stoppels en bossen haar. Door mijn donkere haren zijn stoppeltjes dan ook gauw zichtbaar. En nee, dit vind ik ook zeker niet mooi onder een rokje. Ik doe het omdat ik het mooier, verzorgder en frisser vind, net zoals velen met mij vermoed ik. Scheren heeft dus voornamelijk een esthetische reden. Moet alles dan perfect glad en egaal zijn, en moet elk zichtbaar donshaartje maar van ons lichaam verwijderd worden? Nee, natuurlijk niet! Lichaamsbeharing is niets om je voor te schamen. Het is gewoon een persoonlijke keuze; ik vind het mooier staan zo.

Ik ben weleens jaloers op mijn vriendinnen, die blond zijn en die zich niet meerdere keren per week hoeven te pijnigen. Regelmatig sta ik in de badkamer alsof het lijkt alsof ik ben geblust met een schuimblusser om vervolgens de beer van mij af te halen. 😉 Maar met de juiste tips en trucs kun je het zo aangenaam mogelijk maken. De standaard tips ken je wel, toch? Vooraf even goed scrubben helpt goed, net als je huid strak trekken en een scherp mesje gebruiken. Dat hoef ik je niet meer te vertellen! Maar ik heb een paar andere simpele tips die goed werken!

Tips bij het scheren / waxen:

  • Wacht tot het einde van je douche- (of badder)beurt met scheren. Door het warme water en producten worden de haartjes vanzelf wat zachter en weker, wat het scheren makkelijker maakt.
  • Vroeger gebruikte ik altijd speciaal scheerschuim, maar kreeg ooit in een salon een tip om haarconditioner te gebruiken. En dát werkt goed! Ik heb altijd wel een fles goedkope conditioner staan, en het fijne is dat dit de haartjes zacht en week maakt, waardoor het scheren veel makkelijk gaat. Ideaal! En goedkoop! En vooral handig, want je kan dan lekker multitasken met je producten. Nooit meer aparte scheergel -> Hoera!!
  • Gebruik een goed mesje. Liever een iets duurder mesje waarmee je langer doet dan die goedkope wegwerp mesjes. Vervang je mesje ook regelmatig, van botte mesjes krijg je geen gladde benen en wel bloederige wonden.
  • Scheer nooit op een droge huid. Maak je huid altijd nat (en gebruik dus het liefst een scheergel of conditioner) als je gaat scheren. Het werkt niet goed op een droge huid, en je krijgt snel sneetjes.
  • Als je gaat harsen, lees goed de gebruiksaanwijzing en verwijder restjes met speciale olie.
  • Smeer na je scheersessie je huid even lekker in met een kalmerende bodylotion / crème en geniet van je zijdezachte huidje!

https://www.beautybank.nl
mireille@beautybank.nlbear

Lees ook...

Popular Articles...