Als één ding, zeker in de laatste maanden, voor eens en altijd duidelijk is geworden, dan is dat wel dat uiterlijke verzorging een eerste levensbehoefte is. Kijk even mee in vijf jaar BeautyBank, vijf jaar vooruitkijkspiegel. 

Een feestje met een dubbele gedachte

Het is dubbel. Aan de ene kant willen we wel vieren dat de BeautyBank 5 jaar bestaat. Vieren dat een steeds grotere groep mensen het gedachtengoed omarmt en verspreidt. Maar aan de andere kant is het onvoorstelbaar dat anno 2020 een groeiende groep mensen de middelen niet heeft om bij een professional in uiterlijke verzorging aan te kloppen en de aandacht te krijgen die voor ieder mens zo belangrijk is. Wat hebben we de hulproep om beauty-professionals gehoord afgelopen maanden. Om eerlijk te zijn, wij horen deze roep al veel langer.

5 jaar BeautyBank, 5 jaar bewustwording

We krijgen vaak de vraag, waarom zijn jullie de BeautyBank gestart, wat was de aanleiding? Het oprichten van stichting De BeautyBank is niet iets dat van de een op de andere dag is ontstaan. Het is een proces geweest van signalen ontvangen en bewust worden. Een ontdekkingsreis. Maar wat was nu de concrete aanleiding?

De aanleiding tot het oprichten van de BeautyBank

Het is nooit één enkel ding. Wil je vuur dan heb je naast brandbaar materiaal en zuurstof ook warmte, een vonk nodig die de boel doet ontvlammen. Wat was de vonk die de aanleiding gaf de BeautyBank op te richten? En wat zijn dan de brandstof en de zuurstof die het vuur van de BeautyBank al vijf jaar doen branden en hoger doen oplaaien?

De vonk die het vuur ontstak en denken omzette in doen

We worden er verdrietig en strijdbaar van als we zien dat we nog steeds in een wereld van ongelijkheid leven. Een wereld waarin mensen structureel beoordeeld, veroordeeld en afgerekend worden op hun uiterlijk. Het idee dat mensen afgeremd of gestopt worden vanuit onzekerheid over hun uiterlijk heeft de oprichters er toe aangezet in actie te komen.

De brandstof voor de BeautyBank

Nooit eerder was het uiterlijk zo op ons welzijn van invloed als in deze tijd. Ons uiterlijk is een belangrijk onderdeel voor zelfexpressie en eigenwaarde. Dat betekent dat het daarmee ook als instrument van onderdrukking kan worden gebruikt want mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk worden terughoudend in het etaleren en ontplooien van hun unieke gaven. Onzekerheid over het uiterlijk zou nooit een remmend effect mogen hebben op het tonen wie je bent, het ontwikkelen en inzetten van talent. Waar onzekerheid bestaat over uiterlijk nemen mensen stappen, ze laten zich adviseren en bijstaan door professionals die ze in hun kracht kunnen zetten. Maar niet iedereen heeft de middelen om zich door een professional te laten helpen.

De zuurstof  voor de Beautybank

In een wereld waarin nog steeds op uiterlijk geoordeeld en zelfs veroordeeld wordt is blij zijn met het uiterlijk essentieel. Beauty-professionals weten als geen ander hoe ze het zelfvertrouwen en de eigenwaarden vanuit uiterlijk kunnen versterken. De beauty-professionals, evenals de vrijwilligers die zich inzetten bij het verbinden van cliënten en professionals zijn de zuurstof voor de BeautyBank. maar ook de sponsoren, donateurs en alle on- en offline vrienden, likers en delers die het allemaal samen mogelijk maken dat we meer mensen zien stralen.

De toekomst van de Beautybank

Nu bestaan we vijf jaar. Wat hebben we bereikt? Waar gaan we naar toe? Bij het oprichten van de stichting hebben we ons meteen de vraag gesteld: “ Wanneer is stichting de BeautyBank niet meer nodig en kan deze weer opgeheven worden?” Wanneer is de BeautyBank missie voltooid? Wij zien dat er nog heel veel te doen is .

‘Mensen in hun kracht zetten door onzekerheid weg te nemen die ontstaat vanuit het uiterlijk. Iedereen laten stralen, zelfverzekerder van binnen door mooi van buiten.’ 

Missie BeautyBank

We merken iedere dag dat de missie van de BeautyBank nog lang niet volbracht is. We leven in een ongelooflijk welvarend land maar niet iedereen heeft toegang tot de welvaart. Een groeiende groep mensen komt onvoldoende tot zijn of haar recht omdat ze, bij gebrek aan middelen, geen toegang hebben tot professionele uiterlijke verzorging. Mensen die zoveel te bieden hebben en met de juiste aandacht, vanuit meer zelfvertrouwen zelfverzekerder de wereld tegemoet kunnen treden.

Daar moet je iets mee doen

Daar moet je meer mee doen, dat was de boodschap die steeds meer mensen riepen over het kappers-talent van Karin. We zien dat, in het najagen van onze missie, de bewustwording van het belang van het aandacht geven aan dat stuk van het persoonlijke kapitaal waar structureel te weinig waarde aan wordt gehecht, ons esthetisch kapitaal, ons uiterlijk, van onschatbare waarde is voor het welzijn van ieder mens.

Trots en dankbaar

We zijn best wel trots dat we afgelopen vijf jaar veel mensen hebben kunnen laten stralen. Er gingen deuren open voor mensen die daarvoor gesloten leken. Dankbaar zijn wij voor de tijd, het talent en de inzet van al de Beauty-professionals, de vrijwilligers, donateurs en sponsoren die het samen belangeloos mogelijk maken. Hoe mooi is het mensen met nieuwe energie te zien opveren uit een kappersstoel of een andere behandeling en te zien hoe ze na die warme aandacht weer te mogen stralen en stappen vooruit maken naar een mooiere toekomst.

Meer dan aanreiken, aanzetten

We noemden het al even, de BeautyBank is een ontdekkingsreis. Een reis waarin we iedere dag bezig zijn met het omzetten van gevoel en gedachten naar actie. We zeggen altijd dat de BeautyBank wil aanzetten en we hopen dat we nog heel veel mensen mogen aanzetten vanuit een fijn gevoel over het eigen uiterlijk en meer energie om vooruit te gaan gevoed vanuit zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Liefs Karin & team BeautyBank

Lees ook...

Popular Articles...