Waarom mensen soms niet stralen? Omdat je nooit weet wat ze hebben meegemaakt. Maar iedereen verdient het om te stralen. Het leven kan weer glans krijgen als bespreekbaar gemaakt wordt wat nog steeds moeilijk bespreekbaar is. Daarom gaan we in gesprek met Maaike. Zij maakt een lastig onderwerp op heel eigen wijze bespreekbaar. Seksueel misbruik. Het is een onderwerp waar veel mensen langdurig problemen van ondervinden terwijl de oorzaak vaak al ver in het verleden is ontstaan. Waar seksueel misbruik als onderwerp wordt aangereikt valt al snel de term heftig en stokt het gesprek. Waarom drukken we dit onderwerp snel weg terwijl het de levens van zoveel mensen negatief beïnvloedt? Als ons erge dingen overkomen moeten we er over kunnen praten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daar kunnen we allemaal van tijd tot tijd wel wat hulp bij gebruiken.

Wij kwamen in contact met Maaike. Zij weet als geen ander de weg die afgelegd wordt door veel mensen. Lees haar verhaal,

En we gaan het toch doen

“Hallo Maaike, Karin hier. Ik volg je al een tijdje op linkedin en ben geïnspireerd geraakt door jouw verhaal en hoe jij met je ervaringen ben omgegaan, zou jij blogs willen schrijven voor de BeautyBank?”

Maaike aan het woord

Nou daar ga ik dan. Mijn naam is Maaike Bloemsma en geboren en getogen in een hotel op de Veluwe. Rond mijn 37ste kreeg ik flashbacks over mijn seksueel misbruikverleden, die plaatsvonden in het hotel. Een medewerker van het hotel verhuurde mij om klanten te bevredigen van mijn anderhalf tot dat ik naar de kleuterschool ging. Deze herinneringen heb ik tot die tijd heel goed kunnen verdringen.

Niet te weten dat de gevolgen van het misbruik geen karaktertrekken waren. Een heleboel belemmeringen en overtuigingen hebben zich ruim 30 jaar vast kunnen zetten in mijn lijf. Eerst was er heel veel ongeloof, al deze flashbacks waren toch hersenspinsels, dat is mij toch niet overkomen?!? Maar na verloop van tijd vielen er toch een aantal kwartjes op z’n plek en werden er enkele herinneringen bevestigd. Toen dat bezonken was ben ik hulp gaan zoeken en er volgde enkele jaren van therapiesessies en therapievormen. Meestal in de alternatieve vorm.  

In 2018 ben ik een opleiding Verlieskunde gaan volgen, waar ik als eindopdracht een boek heb geschreven over mijn verwerkingsproces. Ik ben Beeldend kunstenaar en heb enkele van mijn herinneringen op een beeldende manier kunnen transformeren. Dat heeft mij een enorme stap verder geholpen. Wat ik daarbij heb ondervonden heb ik onder anderen be- en omschreven in dit boek ‘Durven kijken‘. Door deze ervaring ben ik mijn bedrijf Bloemsma Creatieve Verwerking gestart. Het is mijn missie om lotgenoten te helpen veerkrachtiger en vrijer te leven. Door oprecht te luisteren en te kijken wat iemand nodig heeft.

Op seksueel misbruik heerst nog vaak een taboe. Ik wil dit onderwerp bespreekbaar maken. En ook wil ik familie en vrienden van lotgenoten en professionele zorgverleners, écht laten begrijpen welke impact elke vorm van een misbruiktrauma heeft op het leven. Naast individuele partner en gezin sessies geef ik dan ook workshops en lezingen, juist voor deze doelgroep. De workshops geef ik, net als de 1-op-1-sessies, vanuit mijn mooie atelier in Leimuiden.

Recent heb ik op Youtube mijn eigen videokanaal geopend. Daar deel ik een aantal oefeningen waar je zelf thuis al mee aan de slag kan gaan maar ook het gesprek dat ik heb mogen hebben met Rik Felderhof en het overhandigen van mijn boek aan Karin Bloemen.

Liefdevolle groet

Maaike

Lees ook...

Popular Articles...