Afgelopen week stuurde onze schoondochter, juf Shelly, een tekening. Nu de school weer was begonnen wilde ze graag dat de kinderen elkaar even goed zouden bekijken voor de hernieuwde kennismaking. En wat doe je dan, je gaat elkaar tekenen. In groep drie betekent dit ook dat je juf kan tekenen en dat deden de kids. Dit was het bijschrift bij de tekening die Shelly met ons deelde: ‘Als kindjes uit je klas juf tekenen met uitgroei, wordt het hoogste tijd voor de kapper.’

Nooit meer vanzelfsprekend

We mogen weer. De blijdschap in de ogen van Shelly, dat ze de jongste kinderen uit haar klassen weer zou zien, is met geen pen te beschrijven. Of toch, het is een vorm van blijdschap die alles te maken heeft met liefde en aandacht voor elkaar.

Dat bedenk je toch niet

Wie had in januari dit jaar kunnen bedenken dat we in Nederland massaal blij zouden zijn van het bericht dat we weer naar de kapper mogen. Wie had kunnen bedenken dat een ministerraad zich over het bezoek aan kappers, schoonheidsspecialisten en andere professionals in de persoonlijke verzorging zou buigen en zich zou laten adviseren door tal van experts. Is het besef dat uiterlijke verzorging een eerste levensbehoefte is nu daadwerkelijk breed doorgedrongen of wordt dit alweer heel snel vanzelfsprekend?

Tegeltjes wijsheid

Niet eerder was het belang van uiterlijke verzorging zoveel besproken als afgelopen weken. Mijn oma, die al jaren geleden op 93 jarige leeftijd haar laatste reis startte hoeft dit allemaal niet mee te maken maar haar wijsheid is van alle tijd. Een van de tegeltjes naast de Friese staartklok leerde mij als klein kind al: “Je beseft pas wat je hebt als het er niet meer is. Met het verbieden van de dienstverlening van professionals in de uiterlijke verzorging werd ineens heel duidelijk hoeveel waarde wij hechten aan onze verzorging.

Een minister president met een hoofd vol gel

Nog nooit werd zoveel gesproken over de kapper. De eerste week ging nog wel voor de meeste mensen, maar vanaf de tweede week van de gedwongen sluiting van salons en het verbod op het uitoefenen van contactberoepen zwelde de golf van berichten aan. Het besef drong door dat wat eens zo vanzelfsprekend was er niet meer was. Iedereen had het erover. Er werd zelfs door de regering gesproken over professionals in de uiterlijke verzorging. Ja, zelfs het kapsel van de minister president werd nieuws. Hoe hield hij zijn zorgvuldig gekapte imago in stand terwijl hij ook niet naar de kapper mocht. Ook zijn haren waren op weg naar een studentikoze look. Als voorbeeld voor Nederland was hij wel de laatste die zijn haar mocht laten knippen nu de kappers, door de overheidsmaatregelen, hun werk niet mochten doen. Hier werd zelfs verantwoording voor afgelegd in het nieuws. (rtl nieuws).

Zien we nu ook allemaal het speciale

Nederland mag weer. De salons draaien overuren om de achterstallige verzorging in te lopen en weer inkomsten te hebben zodat ze de rekeningen, die gewoon door zijn gegaan, alsnog kunnen betalen. Maar er is een groep in Nederland die nog steeds thuis moeten blijven, een groep mensen die even niet alleen stonden omdat ze niet naar de kapper konden, maar omdat ineens niemand naar de kapper mocht. Nu de mensen die het ‘gewoon’ kunnen betalen weer naar de kapper mogen dringt het besef nog sterker door dat er een groep mensen is voor wie dit niet gewoon is.

Uiterlijke verzorging, zoals een bezoek aan de kapper, is voor een grote groep mensen een luxe die zij zich financieel niet kunnen veroorloven.

Steun vanuit eigen ervaring

We hebben jullie gehoord. Nu iedereen heeft kunnen ervaren wat het is als je niet naar de kapper mag, als je je nagels of voeten niet kunt laten doen of je huid niet kan laten behandelen, de roep om toegang tot uiterlijk verzorging heeft massaal geklonken in de lock down. En nu doen wij de oproep. Dat we weer mogen is nog steeds voor een grote groep mensen verre van normaal. En voor die mensen zetten wij ons in.

Samen, elkaar steunen, er voor elkaar zijn en je inzetten voor die mensen die dit het hardst nodig hebben is voor de professionals die zijn aangesloten bij de BeautyBank al jaren het normaal. Wij hebben de bevestiging dat zij zich willen blijven inzetten. Daarom blijft de BeautyBank zich inzetten de verbinding te maken zodat meer mensen kunnen stralen.

Steun de BeautyBank

Lees ook...

Popular Articles...